vrijdag 5 januari 2007

Mussen herkennen

Mannetje huismus - Paul Dye

In mijn tuin zitten weinig mussen, eigenlijk krijg ik enkel heggenmussen regelmatig over de vloer. Letterlijk over de vloer want typisch aan het gedrag van de heggenmus aan de voederplaats is het ietwat geniepig gedrag, rondscharrelend onder struiken. De heggenmus en het vrouwtje van de huismus hebben geen diepzwarte bef (keelvlek) die kenmerkend is voor ringmus en mannetje huismus. De heggenmus zie je zelden samen met méér dan twee en heeft een bruingestreepte wang die echter wit of lichtgrijs is bij de huismus. De heggenmus heeft een dunne snavel, die van huis- en ringmus is kort en dik.
Mannetje en vrouwtje ringmus hebben eenzelfde bruin en grijs verenkleed waarvan het opvallendste kenmerk de zwarte vlek op de witte wang is.
Bij de huismus zijn mannetje en vrouwtje wel verschillend. Het mannetje op de foto toont trots zijn zwarte bef en heeft een grijs voorhoofd. Het vrouwtje heeft een lichtbruine kruin, lichte wangen en een lichte vuilbeige wenkbrauwstreep. De meeste huismussen hebben geleerd te bengelen aan vetbollen, maar eten liefst gemengd zaad, gebroken maïs en onkruidzaden. De ringmus is ook een zaadeter en eet graag zwarte zonnebloempitten. De heggenmus is tevreden met alle restjes van brood, zaden en vetbol.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Maak een korte wandeling door een stadspark of een buurt met wat tuinen en je kunt hem niet missen, de Heggenmus. In het hoogste topje van een flinke struik heeft hij, het mannetje, een zangpost gekozen om te laten weten dat hij gezond en wel de winter is doorgekomen en nog heel goed weet hoe hij een wijfje moet versieren. Althans, laten we dat hopen voor hem, want in dat vlak speelt zich in de Heggenmussenwereld een concurrentiestrijd van jewelste af.(uit het seksleven van een heggemus)...

Luc Vanden Abeele zei

Ook in onze tuin te Assebroek bij Brugge komen de laatste jaren weinig mussen voor. Die zitten dan wel in de tuin van de buren, waar ze samen met merels, spreeuwen en kauwen de laatste etensresten in de kippenren oppeuzelen. Aarzelend komen ze wel eens op de vetbollen af, maar onhandig als ze zijn, kunnen ze daar weinig of niets van meepikken.

In de beukenhaag zien we bijna dagelijks heggenmussen, mezen en een roodborstje.

En inderdaad, in de top van de vlierstruik zit de heggenmus de lente aan te kondigen... terwijl een ander exemplaar in een naburige tuin hetzelfde liedje fluit.