vrijdag 26 januari 2007

vinken

roodborst (L) en vink vrouw (R) - Saerens Ruddy
Heel wat voeren en beloeren tellers hebben dit jaar toch veel vinken op de voederplaats. Dit is enigszins onverwacht omdat de voorbije jaren de vinken een tweejaarlijks aantalspatroon vertoonden. Vorig jaar waren er veel vinken en dus was de verwachting dat de aantallen dit jaar laag zouden zijn. Het telweekend van volgende week zal uitsluitsel geven, spannend want bijvoorbeeld in West-Vlaanderen was het gemiddelde per tuin tijdens de maandelijkse tellingen in december met 4,11 per tuin hoog. Volgens de waarnemingen in sommige tuinen zijn er opvallend veel vrouwtjes vinken, soms 80-90 procent. Gaan die in koudere winters misschien zuidelijker en is hun voorjaarstrek al begonnen of zijn de mannetjes uit noordelijke populaties al vertrokken? Probeer in je omgeving eens een slaapplaats van vinken te ontdekken, vaak in rhododendron, bamboe, dichte grote braamstruiken of klimop.

6 opmerkingen:

Gery zei

Vinken zitten er niet zoveel bij mij max een 3tal, maar vooral heel veel groenlingen. Op een gegeven moment zaten er 28 stuks te snoepen van vooral de zonnebloempitten en de gepelde okkernoten

Anoniem zei

Mezen hebben hier de overhand maar gisteren zat er toch een vink bij.
Vandaag weeral mezen . . . maar een echte voederplaats heb ik niet. We wonen namelijk op een appartement op de 1ste verdieping maar aan de buitenkant van het terras hebben we mezenbollen gehangen en netjes met noten en zaden in, de vogels maken er gretig gebruik van.

Anoniem zei

vinken hebben vandaag de overhand,veel meer dan vorig jaar.

Anoniem zei

meer vinken dan vorig jaar

Anoniem zei

Inderdaad veel meer vinken en groenlingen dan vorig jaar, en veel minder mezen. Ook opvallend; waar vorig jaar enkel de groenlingen erin slaagden om op de voederbuis te zitten (naast de mezen natuurlijk), kunnen de vinken het dit jaar ook. De groenlingen zaten dit jaar dan weer aan de vetbol, benieuwd of de vinken ze dat volgend jaar nadoen. Dit jaar zijn de vinken hoe dan ook de vechtersbazen van de bende!

Anoniem zei

Ook bij ons zijn er opmerkelijk veel meer vinken dan andere jaren, de staartmezen zijn dan weer minder vaak te zien. Voor het eerst een grote gele kwikstaart gezien. Jammer dat de bonte specht zich niet liet zien op de dag van de telling.
Els