donderdag 18 januari 2007

Pikorde

sijzen - Vivara

Aan de voederplaats heb ik naast een voedertafel ook een voederbuis, vetbol en pindanet. Het is boeiend om te zien hoe de concurrentiestrijd voor één van de 4 openingen in de voederbuis wordt opgelost. Koolmees, groenling, pimpel en vink zijn het meest geïnteresseerd in de zonnebloempitten en gemengd zaad in de voederbuis, roodborst en matkop komen enkel op de rustige momenten op het stokje zitten. De fazant is jaloers dat de buis te hoog hangt maar pikt de restjes op, hopelijk blijft hij van de vogels af want recent las ik dat op een voederplaats een fazant een mees had gedood en opgegeten. Sommige koolmezen hebben de techniek van de stormvlucht ontwikkeld door recht op de voederbuis af te vliegen en te hopen dat de groenling of vink die erop zit van schrik wegvliegt. Tot echte gevechten komt het vrijwel niet, de koolmezen pikken snel een pit mee die ze in de struiken van de pel ontdoen. De groenlingen pakken een zitplaats in en peuzelen de pitten ter plaatse op, net als de vinken. De pimpel verliest het meestal en moet zich beperken tot de vetbol of terugkomen als de koolmezen en groenlingen voldaan zijn. Wat is de rangorde op jouw voederplaats?

1 opmerking:

Anoniem zei

Bij ons is er dit jaar een niet overdekte voederplank op een paal, een overdekte voederplank, die in de hazelaar hangt en een voederlantaarn in een kortstamappelboom. Daarnaast ook vetbollen.
Het zijn vooral de koolmezen die met elkaar in concurrentie gaan voor het voederlantaarntje. Sommige koolmezen gaan daarnaast nogal drastisch tewerk in hun voederselectie. Ze gooien een heleboel zaden overboord tot ze, veronderstel ik, de zonnebloemzaden of pindanoten in het zadenmengsel gevonden hebben. De enige, die echt de koolmezen nog wegjaagt (en zelfs op wacht gaat zitten bij de voederplaats) is de roodborst. Die komt ook op alle plaatsen pikken. Vinken komen zo af en toe eens aan de lantaarn, maar pikken vooral zaden van de grond en soms op de niet overdekte voederplank. Voor de niet overdekte voederplank is er echter vooral concurrentie tussen een koppeltje tortels(die zitten meestal knus samen op de plank), één tortel van een ander koppeltje en 2 à 3 houtduiven. De restjes worden dan weggepikt door de roodborst, vinken en de heggenmus. Pimpelmezen en staartmezen komen enkel aan de vetbollen.